За рискови държави се считат всички, които имат регистрирани случаи на (COVID-19)

публикувано на: 29.03.2020

Уважаеми дами и господа,

Със заповед № РД-01-158/26.03.2020 г. на министъра на здравеопазването, за изменение и допълнение на заповед № РД-01-130/17.03.2020 г., изменена и допълнена със заповед № РД-01-140/19.03.2020 г., е РАЗПОРЕДЕНО:

В точка I.1  е посочено, че думите „Китайската народна република, Ислямска република Иран, Бангладеш, Република Индия, Република Малдиви, Федерална демократична република Непал, Демократична социалистическа република Шри Ланка, Кралство Испания, Италия, Република Корея, Северна Корея (КНДР), Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, Франция, Федерална република Германия, Кралство Нидерландия и Швейцария“, се заменят с думите „държава с регистрирани случаи на COVID-19“.  

За такива, с регистрирани случаи на COVID-19, ще се считат всички държави.

В тази връзка, за всички случай на пристигане в българско пристанище на плавателни средства, с екипажи от български граждани, ще бъдат информирани представителите на съответните Регионални здравни инспекции, за карантинирането им.

За целта, лицата попълват анкетна карта, след което представителите на РЗИ изготвят предписание за поставяне под карантина (Приложение към заповед № РД-01-140/19.03.2020 г.), в което задължително се посочва адресът, на който ще пребивава и срокът за който лицето се поставя под карантина.

Лицата има право да напускат територията на Р България, преди да е изтекъл карантинния период, когато напускат територията за извършване на международно плаване, с цел превоз на товари.

В случай, че лице не предвижда отпътуване, се поставя под карантина за срок от 14 дни, в дома или на друго място за настаняване, в което лицето е посочило, че ще пребивава с предписание на органите на граничния здравен контрол. В предписанието за поставяне под карантина се посочва адресът на пребиваване за предвидения карантинен период и срокът за който лицето се поставя под карантина.



Обратно